Aparatul este destinat instruirii programate. Se foloseste la verificarea cunostintelor, la orice disciplina. Este format din 6 relee electromagnetice, 20 chei telefonice, pentru alegerea raspunsului corect, becuri de afisare a rezultatelor, 5 comutatoare pentru progra¬marea raspunsurilor corecte.
Mod de utilizare: Se pune in functiune rotind cheia de contact spre dreapta. Functionarea este indicata de aprinderea unui bec albastru si unul rosu.
Cartonasele cu intrebarile si raspunsurile posibile se fixeaza pe aparat. in spatele aparatului se afla cele 5 comutatoare care se vor aseza pe pozitia corespunzatoare raspunsului corect.
Se citeste prima intrebare, se alege raspunsul considerat corect si se apasa cheia corespunzatoare. La fel se procedeaza si pentru urmatoarele intrebari.
Pentru a afla rezultatele se apasa butonul rosu notat “SFIRSIT”. Rezultatele verificarii sint date prin aprinderea becurilor verzi si galbene.
Pentru o noua verificare se roteste cheia spre stinga si apoi spre dreapta.
Aparatul se alimenteaza la reteaua de 220 V.
CALCULATOR ELECTRONIC, CIRCUITE BASCULANTE
Calculatorul electronic este format din 5 circuite basculante bistabile conectate ca circuite de numarare, 5 etaje amplificatoare, care au ca sarcina cite un bec de 3,5 V/200 mA si intrarea conectata la iesirea circuitelor basculante, un disc telefonic pentru converisa zecimal binara a cifrelor ce se introduc in calculator.
Cele 5 etaje amplificatoare, pun in evidenta starea circuitelor basculante (blocata sau conductie) prin aprinderea becurilor, fiind deci partea de afisare a rezultatelor (DISPLAY) in sistem binar (bec aprins echivalent cu starea “o”). Conversia binar zecimala (dupa citirea rezultatelor) se realizeaza cu ajutorul tabelului.
Capacitatea calculatorului este (25 — 1) stari distincte adica 31. Pentru anularea continutului calculatorului se apasa butonul “ANULARE”.
A dunarea
Pentru a aduna doua numere x si y le introducem pe rind formindu-le cu ajutorul discului telefonic. Pentru aflarea rezultatului se compara starile indicate de becuri cu tabelul anexat.
Scaderea
Se efectueaza folosindu-se principiul adunarii complementului descazutului fata de zeroul calculatorului (zeroul calculatorului cite 32 deoarece un singur impuls adaugat configuratiei 11111 aduce calculatorul la zero. Exemplu : x=9
Complementul descazutului (y) fata de zeroul calculatorului este: Y = 32-4=28 apoi
9+28=37, 37—32=5 (rezultatul operatiei). Deci cu ajutorul discului telefonic se introduce numarul de 9 si apoi numarul 28 (10+10+8). Becurile vor indica numarul binar 00101 echivalent cu numarul zecimal 5.
Inmultirea
Se realizeaza prin metoda adunarilor repetate. Exemplu: x•y=8•3 va putea fi realizata adunind numarul x=8 de 3 ori (y) cu el insusi.
Impartirea
Se realizeaza prin metoda scaderilor repetate. Exemplu: x/y = 18/3 poate fi realizata scazind numarul y(3) din (18 pina cind rezultatul devine zero).
CIRCUITE BASCULANTE
Circuitele basculante sint realizate in partea dreapta a calcula¬torului electronic folosind tuburi indicatoare optice de acord si tranzistori. Pentru alimentarea tuburilor se foloseste un alimentator anodic montat in partea de jos a aparatului, se debiteaza 250 v/45 m A, 6,3 v/2 A, 6,3 v/l A. Circuitele basculante cu tranzistori se alimen¬teaza din sursa de 9 v a calculatorului.
Starea in care se afla circuitele cu tuburi este pusa in evidenta prin inverzirea sau intunecarea anodului corespunzind conductiei sau blocarii tubului. Starea in care se afla circuitele cu tranzistori se pot determina cu ajutorul oscilografului catodic sau prin masurarea curentilor de colector.
Circuitele se pun in functiune prin actionarea intrerupatoarelor alaturate. Circuitul basculant bistabil prezinta doua stari stabile. Trecerea dintr-o stare in cealalta se obtine prin aplicarea unui impuls cu ajutorul butoanelor corespunzatoare. Circuitul basculant monostabil are o stare stabila. Prin aplicarea unui impuls, circuitul trece in starea nestabila un timp limitat, dupa aceea devine automat in starea stabila.
Circuitul basculant astabil nu are nici o stare stabila.
Articole din aceasi publicatie