Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Ciocan de forjat electric

 

Din observatiile facute in uzine, rezulta ca ciocanul pneumatic, pe linga avantajele lui are si unele dezavantaje datorita consumului mare de energie, a zgomotului pe care il produce, precum si a timpilor morti care ridica pretul de cost. Cunoscindu-se aceasta situatie, s-a conceput ciocanul de forjat electric, care se caracterizeaza prin consum mai redus de energie electrica, productivitate sporita a muncii si zgomot redus la locul de munca.Repartizarea curentului la bobinele de ridicare si coborire se realizeaza cu ajutorul unui distribuitor electromecanic fara platine, cu colector si perii, actionate de un servomotor de mica putere. Distribuitorul electronic este asemanator constructiei unui colectoi de la orice motor.

Parti componente: ciocanul electric este confectionat din tabla de otel incheiata prin sudura. Cilindrul de sustinere al bobinelor este prevazut la ambele capete cu lagare care permit miscarea ciocanului in jos si in sus. Bobinele si distribuitorul functioneaza h tensiunea de 12 volti, curent continuu sau alternativ, iar motoru distribuitorului functioneaza la tensiunea de 220 volti. intre distribuitor si bobine exista inseriat un reostat care regleaza intensitate? curentului deci si taria loviturii.
Reglarea intensitatii curentului se face cu ajutorul unei pedal< actionate cu piciorul ca la ciocanele de tip pneumatic.

Distribuitorul electronic este asemanator selectorului folosi’ in telefonie sau intilnit la motoarele electrice. Este simplu, sigur ii functionare si frecventa de inchidere a circuitului poate fi realizat; prin finisare si reglata dupa necesitati.Instalatia electrica este prevazuta cu trei becuri de control si un intrerupator. Primul bec arde continuu la introducerea curentului in instalatie prin intrerupatorul redresorului, punind in evidenta existenta curentului in retea. Al doilea bec se aprinde in momentul in care se pune in evidenta functionarea bobinei care executa lovitura de catre ciocan. Cel de al treilea bec se aprinde odata cu intrarea in functiune a bobinei care ridica ciocanul.

Principiul de functionare: de la intrerupator se introduce in instalatia ciocanului atit curentul continuu de 12 V, cit si curentul alternativ de 220 V. Actionind cursorul C, se inchide circuitul servomotorului ce distribuie curent bobinelor.
Cicuitul bobinei de ridicare se inchide prin intrarea plotului P4 pe lama continua L3. in timpul deplasarii cursorului, acest circuit ramine inchis, deschiderea facindu-se pe distribuitor.
in felul acesta, ciocanul este ridicat, iar lovitura executindu-se numai prin cadere libera, deoarece contactul C2 este liber.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top