Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Calculator electronic

 

Montajul este destinat efectuarii operatiilor de adunare, scadere, inmultire si impartire, folosind sistemul de numeratie binar, sistem care sta la baza functionarii calculatoarelor electronice moderne.

Aparatul este format din 5 circuite basculante bistabile conectate ca dispozitiv de numarare binara a impulsurilor aplicate la intrare. Impulsurile se aplica cu ajutorul unui disc telefonic pe bazele tranzistoarelor din primul circuit basculant bistabil prin intermediul unui condensator fix si o dioda.

In functie de numarul de impulsuri aplicate, se schimba starea fiecaruia dintre cele doua tranzistoare (blocat sau in conductie). Calculatorul are 5 circuite basculante. Capacitatea sa este 25=32 stari distincte respectiv numerele de la 0 la 31, exprimate in sistemul zecimal conform tabelului:

Afisarea rezultatelor in sistem binar se realizeaza cu ajutorul unor beculete de 2,5 V/0,3 A conectate in circuitul de colector al tranzistoarelor T 11 — T 15. Baza acestor tranzistori este conectata la colectorul unuia dintre tranzistorii din circuitele basculante.

Daca tranzistorul din circuitul basculant este blocat, tensiunea ce apare in colectorul sau blocheaza si tranzistorul de afisaj, astfel ca becul nu se aprinde indicind starea “O” din sistemul binar. Daca becul se aprinde, el indica starea “i “.
Pentru adunarea a doua numere, se formeaza la discul telefonic numerele, se citesc indicatiile beculetelor (rezultatul in sistemul binar) si se cauta in tabel ce numar ii corespunde in sistemul zecimal.

Scaderea se efectueaza folosindu-se principiul adunarii complementului descazutului fata de zeroul numaratorului. inmultirea se realizeaza prin metoda adunarilor repetate, iar impartirea prin metoda scaderilor repetate.

Pentru anularea datelor introduse se foloseste butonul “ANULARE”. Schema bloc a calculatorului este prezentata in figura 1, iar schema circuitelor basculante bistabile in figura 2.

Tranzistorii T1—T10 sint de tipul MP40, iar T11—T15 sint de tipul MP39. Diodele sint de tipul EFD107. Pentru alimentare se utilizeaza 3 surse; pentru anulare de 1,5 V; pentru alimentarea circuitelor basculante de 9 V si pentru afisarea rezultatelor de 4,5 V. Calculatorul este montat pe placi de circuite imprimate.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top