Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Aparat pentru comanda acustica

 

Aparatul este un releu acustic care poate sa inchida sau sa deschida doua circuite separate (in cazul nostru doua becuri) prin pronuntarea in fata difuzorului a doua sunete muzicale diferite: Fa, La. Prin aplicarea unui sunet corespunzator notei Fa pe difuzor se aprinde un bec, iar la aplicarea sunetului La se stinge becul anterior (pentru Fa) si se aprinde celalalt bec. (pentru La).

Releul acustic a fost montat in cutia difuzorului de radioficare existent in comert. Cele doua becuri semnalizatoare au fost montate vizibil pe cutie avind doua culori, rosu si verde. Amplificatorul pentru actionarea releului rezonant este construit cu doua tranzistoare nemarcate.

Releul de actionare a celor doua circuite de lucru este excitat cu alte doua transistoare nemarcate. Sursa de alimentare sint doua baterii legate in serie (9 V).

APARATUL FUNCTIONEAZA ASTFEL

Sc inchide intrerupatorul care se gaseste in partea dreapta a cutiei difuzorului. Se va aprinde becul verde. Pronuntind in fata difuzorului sunetul Fa se stinge becul verde si se aprinde becul rosu. Aceasta stare se pastreaza atita timp pina cind se pronunta in fata difuzorului sunetul La. in momentul cind sc pronunta sunetul La se stinge becul rosu si se aprinde becul verde.

Aparatul pentru comanda acustica poate fi folosit pentru:
1. Verificarea notei muzicale cintata de vocea omului;
2. Verifica nota muzicala a unui instrument muzical;
3. Se poate comanda oprirea unei masini care functioneaza in gol;
4. Sc poate deschide usa garajului prin actionarea claxonului;
5. Se pot aprinde sau stinge luminile unei incaperi.
6. Se poate schimba canalul de televiziune prin comanda vocala.
7. Se poate detecta poluarea sonora a atmosferei.
8. Cu modificari specifice se poate adapta aparatul pentru a telecomanda: nave, avioane, robot sau orice fel de jucarie.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top