Articole electronica, kituri, scheme
Actionari

Yala si sirena electronica

 

Yala electronica este un dispozitiv pentru paza si siguranta unor incaperi sau seife. Cheia yalei electronice este constituita dintr-o claviatura pentru radio receptor de tip Albatros. Cu ajutorul clapelor de la claviatura se poate descuia zavorul electronic si pot alcatui trei variante de cod, dind-o anumita ordine, dupa ce s-a introdus placuta de plastic la clapele claviaturii.

Cele trei variante de cod pentru yala sint urmatoarele:
— L.M.S.P. pentru bascularea circuitului basculant monostabil C.B.M. cu durata timpului de 1 minut;
— L.S.U. pentru bascularea circuitului basculant bistabil C.B.B. dupa ce in prealabil a fost basculant C.B.M.;
— P.U.M.L. dupa un minut declanseaza deschiderea zavorului electronic.

Pentru deschiderea yalei electronice este necesar sa cuplam la tensiunea de alimentare comutatorul K1, apoi apasind clapele claviaturii L.M.S.P. se stabilesc contactele: 2—3(L), 8—9(M), 16—17(S) si 34 — 35(P), inscriindu-se cu contactul normal inchis 24—25(U). Acestea trimit o tensiune negativa la intrarea i a C.B.M. determinind ca iesirea E sa se basculeze din starea 1(—1) ca dupa un minut sa revina din nou in starea O. timp de un minut trebuie formata varianta de cod L.S.U. pentru ca sa basculeze C.B.B. care are iesirea E1 in starea O, iar dupa bascularea are starea 1(—) la iesirea E1.

Aceasta se realizeaza prin stabilirea contactelor 2—3 (L); 12-13 (M); 20-21 (S); 28-29 (U) si 38-39 (P). Prin apasarea clapelor P.U.M.L. se inchid urmatoarele contacte dupa cum urmeaza: —4—5(L); 10-11(M); 18-19(S); 26-27(U); 32 -33(P), avind ca consecinta indeplinirea celei de a treia conditie a circuitului logic Si 2, deoarece se stabileste un semnal (1—) la intrarea i 2 a elementului logic Si 2. Cind toate intrarile elementului logic Si 2 au semnalul 1(—) acesta scoate la iesirea sa E semnalul 1(—), ceea ce face sa se deblocheze tranzistorii T6 si T7. in sfirsit, se cupleaza releul R, care la rindul sau inchide contactul K2 prin intermediul caruia se alimenteaza cu tensiunea alternativa de 220V, electromagnetul zavorului electric. Baltul de fier moale este atras spre interiorul electromagnetului si astfel se deschide yala electronica.

Sirena electronica este destinata sa alarmeze atunci cind cineva ar incerca sa formeze variantele de cod pentru yala electronica. Dispozitivul este alcatuit din trei circuite basculante astabile, care lucreaza pe frecvente diferite si un amplificator de audiofrecventa alcatuit din tranzistorii E.F.T. 353, E.F.T. 323, AC 1800 K si AC181R.
Circuitul basculant astabil format din tranzistorii EFT 353 aplica intermitent prin intermediul tranzistorilor ETF 321 o tensiune pozitiva in emiterile circuitelor basculante astabile alcatuite cu tranzistorii EFT 351, astfel facind ca in difuzor sa apara periodic sunete cu frecvente diferite.
Pentru a pune in functiune sirena este necesar sa apasam pe oricare din clapele claviaturii yalei electronice.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top