Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Sistem cibernetic pentru irigarea autoamata diferentiata a culturilor agricole

 

Asigurarea unei umiditati optime in sistemele de irigare aduce mari avantaje materiale. Folosirea unui aparat electronic in “conducerea ” operatiunii de irigare, asigura pornirea automata a statiilor de pompare si oprirea lor atunci cind terenul a atins gradul de umiditate optim.
Sistemul este in realitate un indicator electronic deosebit de sensibil, cu o mare rezistenta de intrare si una de iesire foarte mica.

Partea electronica a aparatului este echipata cu tranzistori de tip p.n.p. E.F.T. 321. Polarizarea negativa a bazei tranzistoarelor ti, T3 si T5 se face prin intermediul a doua placi metalice sau doua fire folosite ca indicatoare de umiditate, care in mediu uscat au o rezistenta mare. Folosind in colectoarele tranzistoarelor T2, T4 si T6 a unor relee cu contact “normal inchis “, bateriile de pompare vor functiona pina cind, din cauza umiditatii, rezistenta dintre placile detectoare scade. Acest lucru duce la cresterea negativarii bazei lui, care au in circuitul colectorului relee, ce vor fi actionate si astfel pomparea se intrerupe, urmind ca ciclul sa fie reluat atunci cind umiditatea solului va scade sub cea reglata. In constructia aparatului s-a introdus un indicator deosebit de sensibil echipat cu doua tranzistoare EFT 321 legate in sistem

Darlington, in vederea maririi gradului de sensibilitate, sistem care polarizeaza baza unui alt tranzistor in colectorul caruia s-a introdus un releu. Acest indicator poate fi folosit pentru protectia sistemului de irigare impotriva inundatiilor, indicatorii fiind plantati sub cota de inundare, cota care, atinsa de nivelul apei, declanseaza deschiderea automata a gurelor de evacuare a apei sau a unor statii de pompare.

In vederea reglarii gradului de umiditate, diferentiat pentru fiecare planta supusa irigarii, sistemul foloseste in circuitul de polarizare si in circuitul detector, potentiometre de 0,5, 1, 1,5, 2 M cu care se asigura umiditatea optima.

Aparatul este prevazut cu lampa de control general si de functionare pentru fiecare celula, ele putind functiona simultan sau separat. Acelasi sistem de a vizare este folosit si in statiile de pompare care pune in evidenta functionarea sau incetarea functionarii.

Indicatorii sint din material care sa evite corodarea si se ingroapa la o adincime care sa evite oprirea pomparii la o irigare superficiala.
Sistemul poate fi folosit la irigarea terenurilor agricole in mod automat si diferentiat pentru fiecare specie de planta, asigurindu-i o dezvoltare optima.

Nota de originalitate este data atit in conceperea schemei electronice cit si in cuplarea pieselor anexa care sa asigure o umiditate diferentiata si de protectie impotriva inundatiilor.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top