Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Dispozitiv pentru comutarea automata a enegiei electrice din sistemul de iluminat in consumul industrial

 

Pornind de la varianta cea mai simpla de legare a unui tranzistor in schema, s-a realizat acest montaj. in circuitul de polarizare a bazei tranzistorului de tip E.F.T. 321, s-a introdus un fotoelement, respectiv o fotorezistenta folosita in reglarile automate la televizoarele “Tesla-Oliver ” si “Strasfurt”.

In intuneric, fotoelementul opune o rezistenta ridicata, rezistenta care scade proportional cu intensitatea fluxului de lumina, care cade asupra ei. Astfel, la bornele “A”, ” B “, avem o rezistenta de ordinul megaohmilor si, in intuneric tranzistorul este blocat, deoarece baza nu este polarizata negativ. La aparitia luminii, in situatia noastra, lumina zilei, valoarea rezistentei de polarizare a bazei scade si in circuitul colectorului circula curent. in locui rezistorului de sarcina a fost introdus un releu cu o rezistenta interna sub 500 ohmi, releu care are o pozitie “normal inchis” si, deci, sistemul de iluminare in caz de intuneric este cuplat la retea. La aparitia zilei, tranzistorul este polarizat si releul din colectorul lui primeste curent si atrage armatura. in acest caz, contactele decupleaza tensiunea din sistemul de iluminat si o comuta pe consumul industrial. Ciclul se repeta odata cu aparitia intunericului.

Introducerea acestui aparat in sistemul de iluminat duce la inlaturarea risipei de energie electrica folosita pentru iluminatul public, permitind folosirea ei in industrie.
Nota de originalitate a Dispozitivului este data de simplitatea lui, fotoelementul fiind cuplat direct in circuitul de polarizare, asigurind o functionare perfecta si pretul extrem de scazut la care poate fi realizat. Modul in care a fost realizat asigura aparatului o mare sensibilitate, ceea ce face ca el sa functioneze la un flux de lumina scazut, asigurind economisirea energiei electrice.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top