Articole electronica, kituri, scheme
Carti

GRID DIP Metru

 

Aparatul se foloseste la masurarea frecventelor circuitelor oscilante. Are doua posibilitati de masurare si anume: activ, si cu absorbtie. Aparatul cind este activ poate sa masoare frecventa circuitelor oscilante reci, deci care nu au nici un fel de alimentare, in acest caz energia emisa de circuitul aparatului este absorbita de circuitul de masurat, pierderea fiind indicata de instrument. Masu¬rarea se face in felul urmator: se pune aparatul in functiune, se introduce bobina schimbatoare in lacasul ei, se aseaza bobina apara¬tului, in apropierea celui de masurat, in asa fel incit axele bobinelor sa fie paralele.

Se actioneaza asupra butonului potentiometrului pina la devierea maxima al acului instrumentului, pe urma se roteste usor butonul condensatorului variabil pina ce observam ca acul instrumentului isi schimba pozitia si arata o valoare mai mica decit inainte. in acest moment citim valoarea gradatiei scalei aparatului.

In cazul masurarii circuitelor oscilante active se procedeaza la fel cu diferenta ca acul indicatorului trebuie sa se deplaseze de la minim spre maxim.

Valoarea frecventei se cauta din tabel dupa valoarea citita pe scala.

Aparatul are un circuit oscilant cu condensator variabil si bobina schimbatoare. Energia necesara sustinerii oscilatiilor este livrata de tranzistorul BF 214. 0 parte din oscilatii care trec prin condensatorul de 10 pF sint redresate si aplicate pe baza celui de al doilea tranzistor BF 214, care lucreaza ca amplificator in curent, in circuitul de emitor al acestui tranzistor este introdus instru¬mentul prin intermediul unui potentiometru.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top