Dispozitivul este alcatuit pe principiul videofonului, dar prezinta modificarea ca, sunetul poate fi si inregistrat pe o banda de hirtie prin intermediul unor penite inregistratoare.
Video-grapho-fonul este alcatuit din:
1. Partea fonica alcatuita dintr-un acordeon, in varianta portativa (in varianta fixa se vor utiliza instrumentele indicate la video-fon).
2. Partea video alcatuita dintr-un panou pe care este desenat un portativ (detalii de constructie sint date la videofon abecedarul muzical).
3. Dispozitivul grafic (partea grapho) este alcatuit dintr-o serie de relee telefonice in numar egal cu numarul clapelor instrumentului utilizat, pe care sint fixate penitele inregistratoare, din doua role pe care se infasoara banda de hirtie, un motor electric cu o rotatie completa intr-un minut, un transformator coboritor de tensiune (de la 220 V la 16 V), un redresor pentru a obtine curent continuu necesar alimentarii releelor, conductor litat, intrerupator si alte materiale marunte.
Daca se utilizeaza becuri electrice de 15—16 V, atunci nu mai este nevoie de sursa de alimentare de 4,5 V (o baterie de lanterna) pentru alimentarea becurilor partii video.
in varianta abecedar muzical, aparatul se poate utiliza cu succes in predarea muzicii atit la clasele de incepatori cit si la cercurile din cadrul Casei pionierilor.
Acest dispozitiv este util deoarece elevii aud sunetul produs de partea fonica, dar in acelasi timp se vad pe partea video, locul notei pe portativ si denumirea sa.
Abecedarul muzical este alcatuit din doua parti:
1. Partea fonica este alcatuita in cazul nostru dintr-un acordeon (in varianta portativa, sau in cazul cind exista cabinete de muzica se poate folosi un pian, o pianina, un armoniu).
2. Partea video este alcatuita dintr-un panou pe care este desenat un portativ.
CONSTRUCTIA VIDEO
Se confectioneaza o cutie din lemn de brad sau fag, gros de 20 mm, avind dimensiunile: L — 1100 mm, I — 350 mm., iar l = 80 mm. in partea din fata a acestei rame se face un cant de 4 mm pentru fixarea sticlei.
Din placaj de 6 mm se taie o bucata cu dimensiunile: L = 1060 mm., 1 = 310 mm., la care in cele patru colturi si la mijlocul laturii mari se fixeaza niste distantiere inalte de 35 mm. Pe aceasta placa se vor fixa duliile becurilor ce se vor aprinde in dreptul fie-carei note.
Tot din placaj de 6 mm se va taia o bucata cu dimensiunile de mai sus, pe ea, cu creionul se va desena portativul si din partea dreapta (cum e privita din fata), din 60 in 60 mm se vor decupa ovalele notelor, avind diametrul de 25 mm. Aceasta placa se inveleste cu hirtie de calc pe care este desenat cu tus negru portativul, tinin- du-se cont ca decuparile ovalelor notelor din placaj sa corespunda spatiilor dintre liniile portativului.
Pe prima placa de placaj, in dreptul ovalelor notelor se vor fixa duliile becurilor de lanterna in cutii de aluminiu in care se livreaza filmele celor pentru aparatele de fotografiat. Capacul acestor cutii se decupeaza si cu ajutorul unei sirme de otel se fixeaza filtrul de lumina corespunzator frecventei notei respective.
In cazul in care Dispozitivul descris este alimentat de la baterii de 4,5 V, becurile care se vor utiliza vor fi de 3,5 V, iar cind vrem ca alimentarea sa se faca de la retea prin intermediul unui transformator de sonerie, vom utiliza becuri de 6,3 V.
Pentru legarea tuturor becurilor la un pol al sursei de alimentare se utilizeaza conductori de CuEm de 0 0,5 mm sau conductori de Cu izolat cu P.C.V.
De la fiecare borna a duliei ramasa libera se duce un conductor litat la fiecare clapa, careia i se ataseaza in spatiul ramas gol cite o bucata de pluta sau lemn de balsa invelit intr-o lama de cupru (se pot utiliza lamele de la bateriile plate uzate).
Lungimea firelor de la partea video la partea fonica depinde de distanta de la care se cinta. S-a utilizat cablu multifilar (24 fire), avind o lungime de 7,5 m.
Articole din aceasi publicatie