Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Stimulator electrostatic pentru cresterea plantelor

 

Plantele isi extrag seva bruta din sol in stare de ioni pozitivi si negativi. Planta foloseste pentru ea numai ionii negativi. Daca planta se afla intr-un cimp electrostatic polarizat convenabil, adica cu plusul sus si minusul jos, ionii negativi vor fi accelerati in acest cimp.

In vederea obtinerii cimpului electrostatic, s-a construit un redresor de foarte inalta tensiune (FIT).

SCHEMA ELECTRICA SI FUNCTIONAREA

Aparatul este inzestrat cu blocurile de baleiaj linii si redresorul de FIT ale televizorului E47. Multivibratorul cu cuplaj catodic contine dubla trioda ECC 83 cu catozi separati. A doua trioda din tub functioneaza si in circuitul de formare a tensiunii de dinte de fierastrau impreuna cu condensatorul C7 si rezistenta R8.

Tensiunea in “dinte de ferastrau” este aplicata pe grila tubului PI 36, unde apare curentul de grila. in acest fel, pe rezistenta R9 apare o tensiune de negativare de —30 pina la —50 V. Dioda de recuperare PY 88 recupereaza energia inmagazinata in cimpul magnetic al autotrans- formatorului. in momentul blocarii pentodei finale, sub actiunea acestei energii, apar autooscilatii ale sistemului, format din inductan- tanta infasurarilor autotransformatorului si capacitatea lor parazita care vor debloca dioda PY 88. Ea va incarca condensatorul CIO cu o tensiune de 500—700 V care, fiind in serie cu tensiunea anodica, da o tensiune de 650—850 V numita tensiune recuperata. Aceasta tensiune recuperata face sa apara FIT de 12—15 mii de volti prin redresarea impulsurilor pozitive de la bornele autotransformatorului cu ajutorului tubului DY 86.

FIT se aplica pe placa superioara a aparatului, placa de baza fiind legata la masa. intre cele doua placi va apare cimpul electrostatic necesar accelerarii ionilor din planta.

UTILITATE

Stimulatorul poate fi folosit cu mult succes in rasadnite pentru accelerarea aparitiei si cresterea tinerelor plante (flori, legume, etc.).


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top