Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Receptor pentru “VINATOARE DE VULPI” pe 80 metri (3,5 MHz)

 

Receptorul este o superheterodina cu 6 tranzistori care foloseste ca circuite de F.I. montajul folosit la receptoarele “Albatros”. Aceste circuite de F.I. sint acordate pe 465 KHz. Tranzistorul ti este de tip EFT-317 si are rolul de amplificator de I.F. si mixer. Tranzistorul T2 este tot EFT 317 si are rol de oscilator.

Bobina L3 este acordata pe 3235 KHz sau 4165 K2 si Cv are o capacitate de minimum 30 pF.

Oscilatiile generate de oscilator care este de tip E.C.O. sint injectate in emitatorul lui ti care face mixajul rezultind suma sau diferenta in circuitul de colector care este un filtru, trece banda. Dupa amplificare si o noua filtrare oscilatiile de F.I. sint detectate si amplificate de T5 si T6.

Daca este necesar se poate adauga si un oscilator (B.F.O.) pentru receptia C.W. (telegrafic) sau S.S.B. (banda laterala unica) oscilatiile produse fiind injectate in baza lui T4 printr-un condensator de 5—10 pF.

Se observa o particularitate a schemei prin capacitate mare care decupleaza baza tranzistoarelor T3 si T4, lucru ce ofera schemei o mare stabilitate in functionare. Bobina 4 are 5 spire si L2 1 spira din sirma de conexiuni executate in interiorul unei tevi indoite sub forma de cadru circular cu diametrul de 280 mm. Pentru stabilirea sensului se introduce antena verticala indoita cu rezistenta ce se stabileste prin tatonare intre 4,7—8,2 K. Totul se monteaza intr-o cutie din tabla de aluminiu ale carei dimensiuni depind de gabaritul montajului realizat.

Bobina L3 are 24 spire cus = 0,15 mm si priza la spira 6 de la capatul ” rece ” si miez de ferita carcasa fiind de 6 mm.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top