Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Punte R.C.

 

DATE TEHNICE

Puntea R.C. poate masura rezistente necunoscute si capacitati necunoscute. Rezistentele pot fi de ordinul megohmilor, kiloohmilor si ohmilor, iar capacitatile pot fi de ordinul picofarazi, nanofarazi si sute de nanofarazi.

CONSTRUCTIE

In esenta, puntea RC este o punte Wheatstone alimentata cu tensiune alternativa de 60 V ca si 50 Hz obtinuta de la transfor¬matorul de alimentare, care furnizeaza si tensiune continua.

Ca instrument de zero se foloseste un ocho magic EM11 in catodul caruia s-a montat un potentiometru pentru sensibilitate.

Echilibrul puntii se realizeaza cu un potentiometru. Pe axul potentiometru.lui este montat acul indicator, care ruleaza pe scala circulara gradata direct in ohmi si picofarazi. Pentru diferite valori ale Rx si Cx se alege rezistenta etalon sau capacitatea etalon cu un comutator.

Aparatul mai este prevazut cu trei fise care alimenteaza un voltmetru electronic.

FUNCTIONARE

Se porneste aparatul, se asteapta pina cind ochiul magic se inverzeste. Rezistenta necunoscuta se cupleaza la bornele Rx, iar cu butonul etalon se cauta minimul indicatiei pe ochiul magic. Se citeste pe scara gradata valoarea rezistentei Rx ce trebuie multiplicata cu numatul de la comutator. Pentru condensatoare, opera¬tiunea este identica, doar se alege pozitia comutatorului pentru capacitati.

INTREBUINTARE

Puntea poate fi folosita pentru aflarea valorilor rezistentelor si capacitatilor necunoscute. Operatia se face foarte rapid si cu precizie mare, precizie care depinde de etalonarea butonului poten- tiometrului, precum si a preciziei rezistentei etalon si a condensa¬torului etalon.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top