Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Osciloscop didactic

 

Aparatul este destinat sa fie folosit la lectiile de fizica, electro¬tehnica si de electronica, precum si la cercurile de radio. Este un aparat electromecanic, avind rolul de a ajuta pe elevi sa vizioneze forma desfasurata a anumitor oscilatii de joasa frecventa (maximum 200 Hz).

Totodata, aparatul este destinat pentru studiul principiului de functionare a unui osciloscop electronic.

Sistemul mecanic imita principiul electronic al osciloscopului cu tub catodic, redind pe placa retrovizoare sinusoida frecventei curentului electric.

Aparatul este alcatuit dintr-un cadru mobil asezat intre polii unui magnet. Pe acest cadru este lipita o mica oglinda. De la o sursa de lumina se trimite un fascicul pe linia cadrului. Raza se reflecta pe o oglinda cu sase fete, montata pe axul unui electromotor si este deviata pe orizontala (baleata) spre ecranul mat al aparatului. Din combinarea miscarii oscilatorie pe verticala (sus-jos) data de oglinda cadrului si din miscarea pe orizontala rezulta miscarea sinusoidala pe ecran.Aparatul reda pe ecran curentul sinusoidal de 50 Hz luat chiar de la transformatorul de alimentare al aparatului. El mai este prevazut si cu o priza suplimentara pentru culegerea tensiunilor exterioare. Priza este notata cu S E — Semnal Exterior.

MODUL DE FOLOSIRE ESTE URMATORUL

Se apasa simultan pe butoanele SE sau SI (dupa cum vrem semnal exterior sau semnal interior) si pe butonul M (Motor). Pe ecran va apare o sinusoida. Se regleaza amplitudinea oscilatiilor de la butonul notat cu A si forma oscilatiilor de la butonul notat cu S (Sincronizare).


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top