Articole electronica, kituri, scheme
Alarma

Instalatie antifurt auto

 

Instalatia antifurt — prin constructie — este destinata asigurarii autovehicolelor parcate.
Dispozitivul este tranzistorizat si alimentat de Ia bateria autovehicolelor functionind corect cu o tensiune intre 4—12 v.c.c.. Dispozitivul, are doua oscilatoare pe frecvente identice cu tranzistorii EFT. 317.
Cele doua oscilatoare (ti_, T2} lucrind pe frecvente identice, Dispozitivul nu functioneaza. in momentul apropierii unei persoane de auto vehicol, unul din oscilatoare isi schimba frecventa de oscilatie.
Diferenta dintre cele doua frecvente ale oscilatoarelor este detectata de cel”3 2 diode (Dl, D2) si aplicata prin potentiometru tranzistorilor T4, T5 care amplifica curentul obtinut la detectie.

In colectorul lui T5 este conectat reieul aie carui contacte inchid circuitul de alimentare a soneriei de alarma. Tranzistorul T3 joaca rolul de mixer al celor doua frecvente si nu functioneaza decit la diferenta celor doua frecvente, suma lor fiind trimisa la masa.

Din punct de vedere practic unul din oscilatoare (ti) este legat la caroserie, iar frecventa sa pentru a corespunde cu frecventa lui T2 se regleaza din trimerul montat in circuitul oscilant.
Reieul este de tip RFS2 anclansind de la 1,5 volti, iar dispo zitivul de alarma este o sonerie (la macheta), iar la automobil st poate folosi claxonul cu care este dotat.
Un intrerupator este montat pe panoul montajului. La automobil, intrerupatorul se monteaza la portiera (aprinderea plafo- nierei) sau in alt loc accesibil din afara.

Dispozitivul mai poate fi utilizat si la usile apartamentelor, usile magaziilor de materiale si ale magazinelor, fisetelor si seifurilor, etc., fiind usor de manipulat si fiind portabil.

Dispozitivul este usor de construit, piesele gasindu-se in magazinele de specialitate, la preturi convenabile, fiind economic. Pentru stabilitate si siguranta de functionare, Dispozitivul a fost construit pe cablaj imprimat.

Cele doua oscilatoare avind o frecventa foarte ridicata nu deranjeaza receptia radio si T.V.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top