Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Harmonograf

 

Este un aparat de desenat linii curbe armonioase sub forma de ovoid, elice dubla, elice paralele, spirale sau combinatii intre acestea.

Datorita faptului ca impulsul initial (forta) este dat cu mina, aparatul executa de fiecare data alte figuri sau desene fara sa se poarta repeta.

Aparatul poate fi folosit pentru studierea figurilor combinate, compuse din linii curbe, putind fi o sursa de inspiratie pentru cei care lucreaza in arhitectura, arte plastice, decoratii interioare, exterioare, imprimeuri pe textile sau plastic.

Desenele realizate cu diferite culori, pot fi inramate si folosite ca decoratiuni in interioarele locuintelor. De asemenea, mai pot fi folosite pentru coperti de carti, semne de carti, pe caiete personale etc.

Materiale de executie: in general materialele de constructie se pot procura usor din comert, ele reducindu-se la o planseta de desen, bucati de lemn, tabla de aluminiu, alama si otel, tevi din alama sau otel.

FUNCTIONAREA APARATULUI

Se verifica daca articulatiile sint in lagarele lor.
— Se fixeaza pixul sau creionul in Dispozitivul de prindere (culoarea pe care o dorim). Se deplaseaza greutatile pe tijele pendulului, astfel ca sa fie la aceeasi distanta sau la distante diferite sau se scot si se adauga greutati dupa inspiratie.
— Se da un impuls cu mina sub forma de cerc, sau oval, dupa care creionul este lasat sa lucreze singur.

Prin schimbarea pixului sau creionului (culorii) desenele apar mai estetice din punct de vedere cromatic.
— in timpul functionarii, hirtia poate fi fixata sau poate fi lasata libera sa descrie o miscare de rotatie imprimata de miscarea pendulului prin virful pixului.
Aparatul poate fi perfectionat si modificat sa poata executa desene mai complicate, sau poate fi actionat cu motorase electrice sau cu impulsuri electromagnetice.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top