Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Generator de semnal (MIRA)

 

Schema prezentata se poate folosi in depanarea si calibrarea televizoarelor si a aparatelor de radio, cuprinzind:
— un oscilator de radio frecventa, 01 (realizat cu T1 si capabil sa produca frecvente cuprinse intre 20—70 MHz a carui frecventa se modifica cu CVI).
— un oscilator 03 (realizat cu T2) producind frecventa in jur de 78 KHz pentru obtinerea barelor verticale.
— un oscilator 02 (realizat cu T3) produce frecvente cuprinse intre 50—1000 de Hz pentru obtinerea barelor orizontale.

FUNCTIONAREA GENERATORULUI

Cu ajutorul intrerupatorului II se cupleaza sursa de alimentare la montaj; alimentindu-se oscilatorul 02 cu ajutorul caruia se pot verifica etajele televizorului de la detectie in jos pe grila tubului amplificator de video frecventa; cind se pot obtine bare orizontale de la 1—20 reglindu-se numarul de bare din ti. Pozitia deschisa a lui II este R. Semnalul este cules de la borna M—V. intrerupatorul 12 (a carui pozitie de repaus este R) alimenteaza oscilatorul 02 care produce frecventa pentru bare verticale. Frecventa se regleaza din butonul P2, semnalul este cules de la bornele M—H. Inchizind intrerupatorul 13 (a carui pozitie de repaus este R) intra in functiune oscilatorul 03, care prin pozitiile diferite ale lui II si 12 poate fi modulat sau nu. in felul acesta aplicind semnal in borna de antena a televizorului se pot obtine bare verticale, orizontale sau incrucisate; borna F—PI, oscilatorul 02 fiind de joase frecvente in difuzor se va auzi un sunet.

Generatorul poate fi folosit si pentru depanare radio. Se folo¬seste numai oscilatorul 02. Facindu-se o etalonare precisa acesta constituie un instrument util pentru orice cerc radio-TV din cadrul Casei de pionieri.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top