Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Emitator de 2W pe 3,5 MHz pentru VINATOARE DE VULPI

 

Pentru antrenamente si chiar pentru desfasurarea unui concurs de “Vinatoare de vulpi” este necesar un emitator portabil cu putere redusa, care sa fie alimentat la o tensiune cit mai mica. Mentionam ca este permisa constructia si folosirea sa numai de catre radioamatori autorizati de MPT.

Emitatorul consta dintr-un oscilator cu cuartz pe 3,5—3,8 Mhz sau unul de 1800—1900 Mhz. (in ultimul caz, puterea este redusa cu 20%) in schema de oscilator Colpitz cu circuitul din colectorul lui T-1, acordat pe 3,5—3,8 Mhz. Tranzistorul T-2 are rol de amplificator, iar secundarul bobinei din circuitul sau de colector este construit din doua infasurari care defazeaza semnalul si il aplica unui etaj, fiind cu 2 tranzistori montati in “push-pull”.

De mentionat ca schema este astfel conceputa, incit tranzistorii care amplifica si deci se vor incalzi sint cu colectorul la masa, lucru care permite montarea de radiator. Infasurarea din colectoarele lui T-3 si T-4 transfera in secundul L-7 energia de radiofrecventa in bobinele de compensatie L-9, L-10 si L-11, care “lungesc si scurteaza” antena. Pe conducatorul care uneste L-7 cu L-9 se introduce un tub de ferita, pe care se bobineaza 15—20 spire. Curentul din antena va induce in L-8 un semnal ce va fi redresat si va putea fi masurat de un microampermetru de 100 MA. Modelatorul este un amplificator “clasic “, original, fiind modul in care acesta ataca finalul de inalta frecventa.

Datele bobinelor sint urmatoarele:

L-1 = 19 sp. cu sirma de 1 mm.;
L-2 = 3,5 sp. cu 1 mm, carcasa = 6 mm.
L-3=15 sp. cu sirma de 1 mm.;
L-4 si L-15=2 sp. cu 1 mm,carcasa = 8 mm.
L-6 = 16 sp. cu sirma de 1,5 mm, la 4,8, 12 sp, carcasa = 08 mm.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top