Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Dispozitiv optic – electronic (stroboscop)

 

Dispozitivul este folosit pentru reglarea avansului in timpul functionarii motoarelor cu aprindere prin scinteie. Reglajul avansului aprinderii la motoarele auto, da multa “bataie de cap ” chiar si in ateliere specializate. Un avans corect asigura functionarea optima a motorului, in sarcina si o ardere completa a amestecului carburant, deci un grad de poluare mai scazut.

Reglajul corect se poate face numai cu aparatura speciala si in timpul functionarii motorului. Aparatul realizat asigura aceste conditii.

Functionare: de la reteaua de 220 V, prin intermediul a doua diode RA 220 si a rezistentei de 150/15 W se incarca condensatorul de 4,7 F cu care este alimentat tubul cu descarcari in gaze de tip U0K 120. Electrodul de initiere a descarcarii prin tub, se cupleaza capacitiv la fisa bujiei nr. 1 a motorului in cauza, prin intermediul cordonului rosu. in acest fel, prin tub, se produc descarcari sincrone cu scinteile de la bujia nr. 1.

Pe fulia sau volantul motorului, exista un semn facut de firma producatoare corespunzind avansului corect, care iluminat de stro- boscop, da iluzia optica ca sta fix, in partea superioara (in cazul avansului corect).
Semnul marcat pe fulie sau volant coincide cu scinteia de Ia bujia nr. 1, cind acesta se afla in partea superioara.
in cazul ca avansul este incorect ales, semnul este vazut in alta pozitie.
Avantajul acestui stroboscop, fata de tipul cu tub cu neon, consta in faptul ca se poate lucra la lumina zilei datorita luminii puternice creata de tubul U0K 120.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top