Articole electronica, kituri, scheme
Automatizari

Detector de proximitate

 

Sub această denumire se realizeaza mai multe categorii de aparate destinate sesizarii prezenţei unui obrect într-o zona determinata. Din aceasta familie mare prezentam doua tipuri de detectoare. Primul model (figura 1) este un sistem de emisie-recepţie pe unde ultralungi (20-40 kHz), cu un cuplaj influenţat de prezenta obiectelor in zona controlata. Emitătorul este bazat pe un oscilator Colpitts, frecvenţa reglata urmind a li determinata la limita superioara pentru care perturbalia radio este minima, prin intermediul condensatorului C5. Tensiunea de ieşire se culege de la potentiometrul R4, fiind aplicata electrodului emisie al cuplajului. Astfel se asigura un maximum de stabilitate al frecventei.

Receptorul are un circuit oscilant acordat pe frecventa emitatorului. Prin divizorul capacitive, tensiunea receptionata se aplica la baza lui T2, cu o amortizare minima a circuitului oscilant. Dupa redresarea prin dioda D1 semnalul se aplica la circuitul basculant monostabil format din T3 şi T4 in mod normal. T3 este saturat si T4 este blocat, releul nefiind alimentat. La modificarea cuplajulul tensiunea receptionata scade şi releul anclanseaza. Prin comutatorul S2 se pot alege moduri de funcţionare diferite. Astfel. daca patrunderea obiectului intre electrozi trebuie sa acţioneze releul, trecerea lui S2 in poziţia 2 prin anclansarea releului (coniact auxiliar) intrerupe alimentarea lui T2 si astfel se memoreaza starea, releul fiind mentinut anclanşat.

Functionarea inversa se obtine prin inchiderea lui S3 la declanşarea releului, aplicind o tensiune pozitiva prin R8 la baza lui T3 si mentinandu-se astfel starea. S1 este contactul de lucru.

Principiul de functionare a schemei din figura 2 este fundamental diferit la apropierea unui corp de placa metalica, conectata la circuitul de acord din colectorul lui T1, se dezacordeaza oscilatorul. La o valoare prestabilita (care defineşte sensibilitatea schemei), semnalul aplicat la intrarea lui T2 devine suficient de mare ca sa asigure anclansarea releului. Schema nu prezinta alte particularitati deosebite.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top