Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Complex pentru telegrafie – BUG

 

Cu ajutorul bugului se formeaza, prin intermediul cheii, liniile si punctele necesare a fi transmise.

Bugul actioneaza generatorul de ton, in alcatuirea caruia intra tranzistoarele T8, T9. Pentru auditie in defazor se cupleaza genera¬torul de ton la un amplificator de audiofrecventa, realizat cu tran¬zistoarele T10, T16.

Difuzorul este de tip electrodinamic cu impedanta de 3—5 si o putere de 3 W. Alimentarea diverselor puncte din montaj se face prin intermediul a 4 punti redresoare. Alimentarea bugului se face de la o tensiune stabilizata de 9 V. intrerupatoarele I1 si I2 se folosesc pentru comutarea modului de lucru al complexului de telegrafie.Tranzistorul T1 genereaza impulsuri bistabile, care comanda multivibratorul realizat cu T2 si T3. La rindul sau, multivibratorul (T2, T3) comanda un alt multivibrator cu T4 si T5, ale carui impul¬suri deschid-inchid T6 si T7. Pentru autocontrol mai exista un multivibrator realizat cu T8 si T9 comandat de T7. Semnalele Morse se aplica prin intermediul potentiometrului de 50 Kii ampli¬ficatorului audio cu etaj final complementar.

Oscilatiile generate de oscilator constituie puncte si prin inter¬mediul cheii acestea pot fi lungi sau scurte (in functie de polarizarea obtinuta prin diode).


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top