Articole electronica, kituri, scheme
Actionari

Claxon electronic muzical

 

Aparatul prezinta 20 tranzistori si 11 diode. Durata si inaltimea sunetelor produse de GT depinde ele durata de dozare a curentului de baza pe T1 si respectiv de valoarea rezistentei de polarizare a bazei tranzistorului T1. Circuitele basculante debiteaza succesiv prin intermediul R-D curentul de polarizare al bazei tranzistorului ti si GT.

Valoarea condensatorului C hotaraste timpul de persistenta in starea nestabila (stare in care la iesirile repetoarelor R apar tensiuni) adica durata notei muzicale generate. inaltimea notei muzicale generate fiind invers proportionale cu lungimea “parcursului ohmic ” de la dioda activa D pina la baza tranzistorului T1.

Circuitele basculante monostabile cauzeaza succesiv pe duratele starilor nestabile, tensiuni la iesirile repetoarelor “R”, activind succesiv diodele D. Circuitele de derivare au rolul de a transmite impulsul pozitiv ce se produce la trecerea circuitului basculant monostabil din starea nestabila in starea stabila. Acest impuls, trecind prin D, serveste la bascularea in starea nestabila a circuitului basculant urmator.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top