Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Ceas electronic cu afisare numerica

 

Este un ceas de mare stabilitate (eroare 4 secunde pe an), data de un oscilator cu cristal de curt pe frecventa 1 MHz. El are alisare numerica cu tuburi nixie si afiseaza orele, minutele si secun­dele. Este realizat cu circuite integrate si tranzistoare de productie indigena de buna calitate, respectind normele tehnologice curente.

SCHEMA BLOC CEAS ELECTRONIC CU AFISARE NUMERICA

Alimentarea se face de la retea, printr-un redresor de mare stabilitate, care este inclus in ceas. Ceasul are multiple utilizari; in afara de indicarea atit de exacta a orelor el poate fi folosit ca ceas pilot intr-o retea cu mai multe ceasuri, se poate extinde la inregistrarea pe banda a orei si poate fi adaptat pentru diverse comenzi la orc dinainte stabilite.

Urmarind schema bloc prezentata, functionarea este urmatoarea: Oscilatorul 0 1 furnizeaza un semnal de frecventa 1 MHz. Acest semnal este introdus in numaratorul N 1 la iesirea caruia se obtine un semnal de frecventa 1 Hz (perioada 1 secunda). Urmeaza numaratorul N2 care numara pina la 60 si da astfel la iesire un semnal cu perioada 1 minut. In continuare numaratoarele N3, N4, N5 si N6 dau semnale corespunzatoare unitatilor, zecilor de minute si unitatilor, zecilor de ore (ele sint numaratoare in sistem binar). Trecerea de la sistemul binar de numarare Ia sistemul zecimal se face cu decodificatoarele D, iar afisarea pe tuburi nixie.

Pentru potrivirea la ora exacta se inchide comutatorul K1 care aduce la zero numaratoarele NI, N2 si N3. Apoi se inchide comutatorul K2, care cupleaza la numaratorul N3, oscilatorul 02 de frec­venta variabila. Se fixeaza astfel ora la care dorim sa deschidem ceasul, oprindu-se comutatorul K2 la ora dorita pe tuburile nixie pentru ora exacta si zero minute. Cind se da ora exacta (la radio, de exemplu) se deschide si comutatorul K1 si astfel incepe numararea si afisarea secundelor, a minutelor si in continuare a orelor.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top