Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Instrument de masura complex – Catometru Tranzistormetru

 

Principii de functionare (in functie de necesitati)

A. Pentru a se masura tensiuni continue si alternative (in serie cu instrumentul se aseaza rezistente aditionale adecvate) — pentru masurarea intensitatilor continue in paralel — (cu instrumentul se comuteaza sunturi diferite) — toate aceste marimi fiind eligibile pentru un comutator rotativ.
B. Masurarea factorului de amplificare (β) si a I C E O a tranzis- toarelor PNP si NPN de mica putere. Se realizeaza apasind pe clapeta T a claviaturii cu trei clape, dupa care se manevreaza butoanele aferente.
C. Masurarea emisiunii electronice a tuburilor electronice — se face prin inscrierea instrumentului in scris cu tubul de masurat, dupa ce in prealabil se apasa pe clapeta “C”.

DESCRIERE

Montajul e inchis intr-o cutie de lemn recuperata de la un patefon, avind in interior urmatoarele subansambluri montate pe > un panou de material plastic:
a) miliampermetru — deviatie totala 1 m A cu Ri de 250
b) transformator de retea alimentat la 220 V cu secundare pentru UF si UA — pe un miez de o suprafata de 10 cm.p.
c) un numar de 6 comutatoare — din care unul tip claviatura — fac posibila comutarea pe diferite domenii de masurare, oferind prin citire directa fie starea tuburilor electronice si a tranzistoarelor, fie a tensiunilor intensitatilor si a rezistentelor pina la 100 Kohmi.
d) un bec cu neon pune in evidenta continuitatea filamentelor tuburilor electronice.
e) Instrumentul s-a dovedit foarte util in cadrul activitati cercului de electronica aplicata in laboratorul de fizica al scolii.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top