Articole electronica, kituri, scheme
Hobby

Antitartru electronic

 

Articol publicat in revista RET

Aparatul propus spre realizare este foarte util pentru a elimina depunerile de tartru cauzate de apa menajeră curentă. Montajul generează două frecvențe care se modifică într-un ritm constant. Circuitul integrat IC1 (de tip 555) lucrează ca astabil cu frecvenţa  de oscilaţie de 1 Hz, această frecvenţă fiind optimă pentru comutarea frecvenţelor celui de-al doilea oscilator, realizat cu IC2 (tot de tip 555). IC2 împreună cu componentele aferente lucrează la 10 kHz când T1 este blocat, sau la 5 kHz când T1 este saturat, incluzând astfel C2 în paralel cu C1. Comanda lui T1 este dată de IC1.

Această parte a montajului este alimentată cu o tensiune stabilizată de 12 V, printr-un stabilizator clasic de tip 78L12, consumul fiind redus. Deoarece impulsurile de 12 V nu au o amplitudine suficientă pentru alimentarea traductorilor S1 şi S2, s-a utilizat o parte de alimentare separată pentru tranzistorul de ieşire T2 (de tip BF 457, BF 458 sau BF 459).

Transformatorul de alimentare are două înfăşurări secundare de 15 V, urmate de două redresoare monoalternanţă. Prima înfăşurare alimentează stabilizatorul de 12 V, iar cea de-a doua, care generează faţă de masă o tensiune de 30 Vef, alimentează prin D2 şi C6 etajul de ieşire cu T2. Datorită consumului redus al acestuia din urmă, în colectorul lui T2 amplitudinea semnalului de ieşire va fi de 40 Vvv(vârf-la-vârf).

Montajul odată realizat şi verificat pe osciloscop (fără a cupla traductorii S1 şi S2), este  gata pentru a fi instalat pe conducta de apă care alimentează locuinţa.

Traductorii S1 şi S2 se realizează foarte simplu. Pe conducta de apă se înfăşoară 2 x 10 … 15 spire de sârmă de cupru subţire multi-filară izolată. Cele două înfăşurări se dispun la o distantă de 10 cm una de cealaltă, în această distanţă incluzând montajul electronic. Capetele din ”interior” ale traductorilor S1 si S2 se cuplează la montajul electronic, iar capetele din ”exterior” vor rămâne libere,  fiind bine izolate şi fixate cu bandă adezivă.

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top