Articole electronica, kituri, scheme
Amplificator

Amplificator stereofonic cu tuburi 2×3 W

 

Amplificatorul este conceput pornind de la o schema cunoscuta folosita in partea sonora a televizorului E-47A, la care s-a mai adaugat o amplificare luind partea trioda a tubului ECL80. Montajul este facut dupa o schema clasica. Dimensiunea pieselor si asezarea lor facindu-se la distante cit mai mari in asa fel incit cuplajele intre etaje si canale sa fie cit mai mici, Utilizindu-se legaturi scurte, blindaje, lipituri, sirme groase pentru rigiditate si axele transfor¬matoarelor perpendiculare.
Transformatorul de retea este bobinat pe tole E+I intretesute cu putere de 120 W care dispune de urmatoarele posibilitati:
— tensiune primara 220 V cu priza la 110 V;
— tensiune secundara 250 V, folosind un singur bobinaj;
— tensiunea secundara pentru filamente 2 x 30 V, pentru alimentarea lampilor PCL 82 (2 in serie) si alt bobinaj pentru alimen¬tarea celor 2 lampi PCL 80, un bec si un repist care preia diferenta de tensiune.

Redresarea este facuta folosind o dioda care utilizeaza pentru filtraj 3 condensatori electronici de capacitate mare (200 uF si 100 uF) la tensiunea de 300 V. Redarea este facuta prin transforma¬tor de iesire, separat pe fiecare canal prin difuzor de Tesla 3w 3 tip oval, montate la distante cit mai mari, pentru evitarea microfoniei, care a condus la marirea gabaritului cutiei.

Intrarea pe fiecare canal se face prin mufe cu 4 contacte, semna¬lul luindu-se de pe contactele 1,3 si masa. Reglarea fiecarui canal se face prin potentiometru de 1 x 2,2.
Pornirea aparatului se face prin introducerea in priza a steche- rului transformatorului, care este montat pentru reteaua de 220 V si prin utilizarea intrerupatorului montat in partea dreapta, alegindu-se pozitia P sau O put. (OP.O.). Amplificatorul poate fi folosit atlt impreuna cit si ca un amplificator cu 2 intrari separate. De asemenea, poate fi folosit utilizind microfon si picup sau microfon si aparat de radio. in laboratoarele fonice poate fi folosit pentru interiorul a 2 cabine fonice — montaj ce se experimenteaza la scoala generala nr. 2 Sebes in cabinetul de limba franceza.

Porninirea aparatului se face introducind stecherul in priza. Apoi se manevreaza intrerupatorul de pornire. Dupa 30 secunde — 1 minut se aud sunete in difuzor, dupa care se manevreaza butoanele potentiometrelor in asa fel incit bruiajul sa fie cit mai mic posibil, dupa care se poate utiliza. Fiecare mufa are potentiometrul atasat. Microfonul folosit este cel piezoelectric sau permanent dinamic cu rezultate mai slabe.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top