Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Alimentator multicanal stabilizat si autoprotejat la scurtcircuit

 

Prezentul alimentator a fost conceput pentru inzestrarea unui laborator de electronica, capabil sa alimenteze in bune conditiuni circuite integrate cu memorie amplificatoare operationale sau orice alt tip de dispozitive semiconductoare, inclusiv amplificatoare de putere cu un consum maxim de 1—2 A.

Cu ajutorul lui se acopera o gama foarte larga de tensiuni.

De remarcat faptul ca in acelasi timp sc pot alimenta mai multe aparate indiferent de valoarea tensiunii de alimentare sau a consumului de curent. Astfel pe doua canale independente poate furniza doua game de tensiuni reglabile intre 5,8 V — 30 V (pina la 1 A) si 4,75 V pina la 5,5 V (Pina 1a 2 A). Cu ajutorul divizorului dc tensiune care poate debita un curent de pina la 80 mA mai avem doua game de tensiuni:

Schimbarea gamelor de tensiune pe care ne-o furnizeaza difizorul de tensiune se face cu ajutorul intrerupatorului K 1. Pe linga tensiunile sus-amintite se pot colecta tensiunile de -18,0, +18 V si -6,0, +6 V — tensiunile direct de pe puntile de redresare.

Alimentatorul se compune din transformatorul de retea Tr., doua punti de redresare folosind diode EFR 136, 135, condensatoare de filtraj, doua stabilizatoare din care unul autoprotejat la scurt­circuit si un divizor de tensiune.

Tubul de neon se afla montat in primarul transformatorului de retea si indica functionarea alimentatorului. Cuplarea la retea a alimentatorului se face cu ajutorul intrerupatorului K2.

DATE TEHNICE

Transformatorul de retea cuprinde in primar 1375 spire sirma cupru email cu diametrul de 0,3 mm ceea ce corespunde la o tensiune de alimentare de 220 V (sectiunea miezului 8 cm2).

Primul secundar este calculat pentru o tensiune de 2 x 18 V si contine bobinat de (doua ori) 2×112,5 spire sirma cupru email cu diametrul de 0,8 mm.

Cel de al doilea secundar a fost calculat pentru o tensiune de 2×6 V si contine de 2×37,5 spire din sirma cupru email 1,2 mm diametru. Functiile de redresare s-au confectionat cu ajutorul a 8 bucati de diode redresoare EFR capabile sa asigure un debit mare de curent.

Stabilizatorul primului domeniu de tensiune 5,8—30 V are ca element regulator un dublet format din tranzistori T 1 si T 2 (EFT 212 respectiv AC 180 K), iar ca amplificator de eroare tranzistorul EFT 352. Foloseste ca element de referinta o dioda Zenner 708 A cu un potential Zenner dc 5,5 V, care este montat in cmitorul tranzistorului T 3. Tranzistorul de putere din clementul regulator este montat pe un radiator din tabla de aluminiu.

Stabilizatorul cclui de al doilea domeniu do tensiune 4.75—5,5 V foloseste ca amplificator dc eroare un tranzistor cu siliciu NPN B C 108 C. Pentru curentul dc 2 A curentul din dioda Zenner se anuleaza si dioda iese din functionare, iar stabilizatorul ramine fara element (ie referinta. Din acest moment tensiunea de iesire va scade iar tranzistor” T 4, si T 6 din stabilizator se vor bloca.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top