Articole electronica, kituri, scheme
Radioreceptor

Interfață RS 232

 

Toţi utilizatorii de calculatoare, fie ele din generaţia “Spectrum 4K”, “Atari 800XL”, “Commodore 64K” sau din generaţia PC-AT sau PC-XT sunt nevoiți, nu de puţine ori, să conecteze două calculatoare la o distanţă mai mare (de ordinul 2 … 30 m) sau să conecteze computerul la o serie de dispozitive externe prin interfaţa serială. Calculatoarele din generaţiile mai vechi şi microcontrolerele dispun de interfaţă serială de tip TxD/RxD, pe nivele compatibile TTL/CMOS. Magistrala RS 232 are nevoie (pentru o funcţionare corectă) de nivele ± 12V. Montajul propus spre realizare face exact această conversie, cu ajutorul circuitului integrat MAX 233 (fabricat de firma “Maxim”).

Ca şi predecesorul său (MAX 232 sau echivalentul MAX 220), şi MAX 233 face conversia de la nivele TTL/CMOS la ± 12V (şi invers), dar există o deosebire: MAX 233 nu are nevoie de condensatori externi. Deci, gabaritul montajului va fi redus. Integratul dispune de două canale de intrare şi două canale de ieşire, dar în mod curent se foloseşte doar câte unul, ca în schemă.

Pe lângă integratul de conversie, montajul mai conţine şi un stabilizator 78 M05, cu obişnuiţii condensatori de decuplare, care poate fi alimentat cu orice tensiune pozitivă în intervalul +7 … +18V.

Conectarea la magistrala RS 232 se poate realiza cu un conector DB 9 sau DB 25, în schemă fiind date conexiunile pentru ambii conectori.

Datasheet pentru circuite:
LM78L05datasheet
MAX220-MAX249

Articol publicat in revista RET

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top