Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Montarea mufei standardizate

 

Atît receptoarele mai vecin, cît şi cele din catego­riile inferioare sînt lipsite de posibilitatea adaptării directe a magnetofonului, prin intermediul mufei standardizate cu 3 picioruşe cu care sînt prevăzute capetele cordoanelor. Este drept că fabricanţii de magnetofoane indică şi posibilitatea efectuării înre­gistrărilor folosind ieşirea de „difuzor suplimentar” a receptorului, dar procedînd în acest fel rezultatele sînt fără excepţii mediocre, întrucît în acest caz se introduce în circuitul de înregistrare atît amplifica­torul de audiofrecvenţă al aparatului de radio, cît şi transformatorul său de ieşire.

Înregistrarea corectă se va face conectînd magne­tofonul la ieşirea detecţiei, prin intermediul unui divizor de tensiune, cuprinzînd şi un element de corec­ţie a frecventelor înalte. Aceeaşi mufă va servi si în cazul redării de pe bandă, prin simpla comutare a receptorului în poziţia „PU” şi a magnetofonului în poziţia „redare”. Pentru a da posibilitatea redării alternalive a discurilor, fără a mai conecta sau deco­necta diverse cordoane, întreg ansamblul ia aspec­tul schemei electrice din figura 113. Divizorul de tensiune este format din rezistenţele de 500 si 50 Kohmi, iar condensatorul de 50 pF ridică „înaltele44 cu cîţiva decibeli. Valoarea cea mai corectă a acestui condensator este determinată de viteza de deplasare a benzii, de tipul benzii şi în general de curba de frecvenţă a magnetofonului şi receptorului. Valoarea optimă este de obicei cuprinsă între 30 şi 150 pF.

Un comutator simplu permite trecerea de la redarea de pe bandă la redarea de pe disc. Toate le­găturile vor fi ecranate şi montate în interiorul aparatului de radio.

Operaţiile descrise mai sus nu se vor executa de­cît asupra receptoarelor separate galvanic de reţeaua de curent alternativ, cu alte cuvinte, asupra celor prevăzute cu un transformator (nu autotransformator) de alimentare. În caz contrar apare pericolul de electrocutare, întrucît un pol al reţelei de current alternative poate ajunge la şasiul magnetofonului sau picupului.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top