Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Imbunatatirea redarii frecventelor inalte

 

Îmbunătăţirea fidelităţii de reproducere a receptorului impune şi extinderea caracteristicii de frec­venţă în regiunea frecvenţelor acute. Aceasta va fi de un deosebit folos la redarea discurilor de înaltă fidelitate, cum sînt cele din categoria „micro” la tu­raţiile 33, 1/3 şi 45 t/min. Dacă pe vremuri, cu discu­rile standard la 78 t/min şi picupurile electromag­netice masive, o gamă de redare de 40—7000 Hz era suficientă, astăzi pretenţiile în această direcţie sînt mult mai mari.

Una din căile de îmbunătăţire, a redării sunetelor acu ie este folosirea circuitelor de compensare, ca şi in cazul başilor. Observaţiile lăcute în paragraful precedent rămîn valabile şi în acest caz.

O altă cale, în măsură să dea rezultate extrem de bune, este construirea şi folosirea unui amplificator suplimentar, destinat exclusiv amplificării frecven­ţelor înalte şi prevăzut cu un difuzor special pentru redarea acestora. Practic, se va putea folosi un di­fuzor de putere mică (1W), întrucît „puterea” sune­telor acute, faţă de ansamblul sunetelor care formează un program muzical, este redusă.

Schema unui astfel de amplificator este ilustrată în figura 85. În locul tuburilor menţionate s-ar putea utiliza unul singur şi anume tipul ECL 82, fără nici o modificare în valori. Pentru tubul 6V6GT transformatorul de ieşire va avea o impedanţă primară de 5000 ohmi, iar pentru tubul ECL82 o impedanţă de 5 600 ohmi. În ambele cazuri se va folosi tola E—6,4.

Un filtru format din elementele R8 şi C8 împie­dică trecerea frecvenţelor înalte spre amplificatorul principal (începînd de la 800 Hz în sus se produce o atenuare de 6 dB pe octavă).

O astfel de instalaţie poate ţine tovărăşie unui amplificator cu o putere pînă la 200 waţi, gama lui de frecvenţe fiind cuprinsă între 800—30.000 Hz.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top