Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un generator de audiofrecventa cu un tranzistor

 

In schema de principiu din figura 79 poate fi văzut cel mai simplu generator de audiofrecvenţă. Prevăzut cu o sursă proprie de alimentare, el permite depanări rapide şi este foarte comod de utilizat.

Reacţia pozitivă necesară producerii oscilaţiilor de audiofrecvenţă se obţine cu ajutorul transformatorului Tr care arc un raport de transformare de 1:3. Frecvenţa oscilaţiilor este determinată în mod special de grupul format din Rl, R2, C1 şi C2. Cu oarecare aproximaţie această frecvenţă este egală cu

f = 0,16/RxC

unde f este frecvenţa în Hz, R este rezistenţa în mohmi (R1=R2) şi C1 este capacitatea în microfarazi (C1= C2). Valorile indicate în Lista de materiale corespunde unei frecvenţe de aproximativ 1000 Hz.

Alimentarea generatorului va fi asigurată de o baterie de 3 volţi şi se va putea utiliza orice tranzistor de joasă frecvenţă.ta - Un generator de audiofrecventa cu un tranzistor - Lista de materiale

În acest capitol am prezentat eîteva construcţii simple de aparate de măsură, pe măsura posibilităţilor unui radioamator. Folosind astfel de aparate, amatorul nu numai că va reuşi să-şi regleze şi depaneze mai uşor lanţul de audiofrecvenţă, dar va pătrunde în „lumea milivolţilor” şi va face cunoştinţă pe nesimţite cu fenomenele intime care au loc în amplificatoare şi instalaţiile anexe.

Spaţiul limitat nu ne permite să insistăm mai mult asupra modului în care se efectuează o serie întreagă de măsurători în acest domeniu, dar cei domici să cunoască mai mult vor găsi informaţiile necesare în literatura de specialitate.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top