Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un amplificator simplu de 8 wati

 

Tubul triodă-pentodă finala tip ECL82, de uz curent, permite realizarea unui amplificator extrem de simplu, capabil să debiteze o putere utilă de 8 waţi. Această putere este mai mult decît suficientă pentru toate utilizările casnice — de fapt ea nici nu va fi utilizată practic, aşa încît un astfel de amplificator va dispune de o rezervă de putere care va asigura, la nivele mai mici, o calitate foarte hună a redării sunetelor.

Schema de principiu din figura 49 ilustrează un amplificator echipat cu două triode, dintre care una amplificatoare de tensiune şi una defazoare şi două pentode finale montate în contratimp.Puterea de ieşire este de aproximativ 8 waţi, pentru un semnal de cca. 700 mV aplicat la intrare. Factorul de distorsiuni de nelinearitate este de 2%, la puterea nominală şi de 1 % la puterea de 5 waţi. Caracteristica de frecvenţă depinde de impedanţă sursei” de semnal aplicate la intrare. Pentru o impedanţă de 1 Kohm, curba de răspuns este cuprinsă între 20—20.000 Hz, iar pentru o impedanţă de intrare de 100 Kohmi între 20—10.000 Hz, cu o neuniformitate mică de 3 dB. Impedanţă primară a transă formatorului de ieşire va trebui să fie de 9 000 ohmi (de la placă la placă).

O linie de reacţie negativă selectivă uneşte secundarul transformatorului de ieşire cu catoda primei triode şi asigură o corecţie corespunzătoare a frec-venţelor joase şi înalte.

Catodele tuburilor finale sînt reunite şi negaţivarea se face printr-o rezistenţă comună, decuplată prin C7. Restul montajului nu prezintă nici o caracteristică specială. De remarcat numărul mic de piese ale acestui amplificator şi deci costul său redus. El poate fi adaptat direct la ieşirea detectorului unui radioreceptor sau la alte surse de semnal prin intermediul unui preamplificator, cum ar fi de exemplu cel reprezentat în schema din figura 29.

Amatorul care va realiza construcţia acestui amplificator se va preocupa în mod deosebit de ecranarea primului etaj de amplificare (T1), care prezintă în cazul tubului ECL82 o sensibilitate relativ mare la zgomote de reţea (brum). Conexiunile din circuitul de grilă vor fi executate din sîrrnă de conexiune prevăzută cu tresă metalică şi vor fi menţinute la lungimea strict necesară. Se va evita introducerea de capacităţi parazite la intrarea tubului, prin efectuarea unui cablaj necorespunzător, întrucît aceasta va influenţa în mod defavorabil curba de răspuns la frecvenţe înalte.

Necesităţile de alimentare ale acestui amplificator sînt: 250 V/80 mA pentru tensiunile anodice si 6,3V/l,6A pentru încălzirea filamentelor.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top