Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un amplificator de 14 wati

 

Bazat pe o schemă clasică, amplificatorul reprezentat în schema de principiu din figura 55 oferă amatorului o funcţionare stabilă şi robustă, puterea nominală de ieşire fiind suficientă pentru mici sonorizări interioare sau utilizări casnice.

Tubul T1 este o peritodă de pantă fixă, de tipul 6Ж8 (6SJ7) care asigură o amplificare de tensiune de aproximativ 100. Negativarea acestui tub are loc datorită căderii de tensiune produse la capetele rezistenţei R2, decuplate prin condensatorul electrolitic C1.

Semnalele amplificate de primul tub sînt aplicate, prin intermediul unui potentiometru de 1Mohm, primei triode a tubului 6H8C (6SN7). Catoda acestei triode este nedecuplată, aşa încît se produce o reacţie negativă de curent, care îmbunătăţeşte linearitatea etajului şi scade factorul său de distorsiuni.

Cea de a doua triodă a tubului T2 este destinată defazării semnalului, astfel încît el să poată ataca un etaj final în contratimp.

Catodele tuburilor finale sînt reunite şi negativate prin rezistenţa comună R16, decuplată prin C9.

Datorită grupurilor suplimentare de filtraj, formate din R7/C4 şi R8/C6, amplificatorul lucrează stabil şi zgomotul de fond este foarte redus. Transformatorul de ieşire a fost prevăzut cu două impedanţe secundare — 2 ohmi şi 4 ohmi — astfel încît să poată adapta mai multe difuzoare, legate fie în serie, fie în paralel.

Redresoru destinat să alimenteze acest amplificator va trebui să debiteze o tensiune de 285V/130mA pentru alimentarea anodică şi o tensiune de 6,8V/1,8A pentru încălzirea filamentelor.

La montarea pieselor pe şasiu se va ţine seama de faptul că tubul 6Ж8 trebuie să se afle în imediată apropiere a mufei de intrare, legătura între aceasta din urmă şi grila 1 a tubului urmînd să fie făcută cu o conexiune ecranată scurtă. Tresa metalică a acestei conexiuni se va lega la punctul de rnasă a mufei. De la acelaşi punct va pleca un fir cositorit sau argintat, de l mm diametru, care va înconjura şasiul şi la care se vor lipi toate punctele de masă necesare, conform schemei.

Amplificatorul prezintă o sensibilitate suficient de mare pentru amplificarea semnalelor debitate de o doză de redare cu cristal. Pentru alte surse de program, se va putea utiliza prearnplificatorul prezentat în figura 29.

Tuburile din acest montaj vor putea fi înlocuite precum urmează : 6Ж8 cu EF86, 6H8C cu ECC82 şi 6Π6C cu 6Ж4C sau EL84.

Lista de materiale

ta - Un amplificator de 14 wati - Lista de materiale


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top