Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un preamplificator microfonic de inlata fidelitate cu doua tuburi

 

Un microfon de calitate superioară necesită un preamplificator de calitate corespunzătoare. Schema din figura 31 îndeplineşte condiţiile de înaltă fidelitate, în măsură să satisfacă amatorul pretenţios, dotat cu ureche muzicală.

Curba de răspuns a acestui preamplificator este lineară de la 30 –  20.000 Hz, cu o abatere mai mică de 2 dB.

Preamplificatorul cuprinde două etaje : un etaj am­plificator echipat cu tubul EF40 şi un etaj – repetor catodic – echipat cu tubul EC92. Acesta din urmă va putea fi, la nevoie, înlocuit, cu rezultate similare, prin tubul ECC81 (o triodă).

Aplicînd la intrare o tensiune de 3 mV, vom dispune la ieşire de 0,4 volţi, ceea ce este suficient pen­tru toate cazurile întîlnite în practică. Factorul de amplificare al primului etaj este de cca. 160, iar fac­torul de amplificare al celui de al doilea etaj este de 0,94. Remarcăm că aceasta din urmă este o valoare subunitară, deci etajul repetor nu amplifică, ci ate­nuează semnalul primit. În schimb, repetorul catodic prezintă o impedanţă de ieşire mică, ceea ce permite folosirea unui cablu ecranat lung de mai mulţi metri între preamplificator şi amplificator, fără a înrăutăţi caracteristica de frecventă.

Un filtraj triplu, compus din rezistenţele R7, R8, R9 şi condensatoarele C5, C6, C7 asigură alimentarea anodică a aparatului cu un curent continuu avînd o componentă alternativă extrem de mică. Pentru a elimina orice posibilitate de zgomot de reţea, filamentul tubului EF40 se încălzeşte tot cu curent con­tinuu. Acesta se obţine prin redresarea cu ajutorul unei punţi de semiconductoare, a unei tensiuni alternative de 12,6 V. În multe cazuri această ten­siune se poate obţine prin legarea în serie a două înfăşurări de 6,3 V. Dacă amatorul întîmpină greu­tăţi în procurarea semiconductoarelor sau a condensatoarelor de filtraj de capacitate mare, va renunţa la acest sistem de alimentare.

În figura 32 se poate vedea planul şasîului, care se va executa din tablă de aluminiu sau tablă de fier de 1,5 mm grosime.

În figura 33 sînt arătate vederile din faţă (a) şi din spate (b) ale preamplificatorului, iar în figura 34, caracteristica de frecvenţă a acestuia.

Se recomandă montarea tuturor pieselor mărunte, cum ar fi condensatoare şi rezistenţe, pe o regletă de pertinax prevăzută cu cose de lipit. Punctele de masă nu se vor lipi întîmplător pe şasiu, ci se va utiliza o sîrmă dezizolată de 1 sau 1,5 mm diametru, care va înconjura şasiul şi va avea un capăt lipit la contactul de masă al mufei de intrare (sau la respectivă).

Lista de materiale:
Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top