Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un preamplificator cu trei tranzistoare

 

Schema de principiu din figura 41 ilustrează un preamplificator clasic, capabil să atace cu un sem­nal de amplitudine suficient de mare – cca. 2 volţi – orice amplificator de audiofrecvenţă standard, cu tu­buri. Amplificarea de tensiune a acestui aparat este de aproximativ 50, iar nivelul maxim de tensiune admis la bornele de. intrare – fără a supraîncărca primul etaj – este de cel mult 50 mV. Reiese de aici că preamplificatorul poate fi atacat de orice tip de microfon, de joasă impedanţă sau de o doză de redare mag­netică.

Fiecare etaj al preamplificatorului este stabilizat prin utilizarea unor rezistenţe (R6, R 10, R 15) în circuitul emitorului si al unei reacţii în curent continuu de la colector la bază.

Primul tranzistor are emitorul nedecuplat. Astfel ia naştere o reacţie negativă de curent (întocmai ca în cazul unui catod nedecuplat la un tub electronic), care măreşte impedanţa de intrare a tranzistorului.

Al doilea tranzistor are emiterul decuplat, pentru a se obţine în acest etaj amplificarea maximă posibilă.

Emiterul celui de al treilea tranzistor este tot nedecuplat şi de la acest punct pleacă o linie de reacţie negativă selectivă (dependentă de frecvenţă) la emiterul primului tranzistor. Datorită acesteia se obţine o corecţie a frecvenţelor joase de cca. 18 dB la frecvenţa de 40 Hz (15 dB la 80 Hz), absolut necesară in cazul folosirii dozelor de redare magnetice moderne. În cazul folosirii altor surse de semnal, pentru care o astfel de corecţie nu este utilă, se va renunţa la condensatorul C7, iar rezistenţa R16 va avea valoarea de 5 Kohmi.

Impedanţa de ieşire a ultimului tranzistor este practic egală cu valoarea rezistenţei R12, fiind în consecinţă de: 18 Kohmi. Aceasta este o valoare suficient de mică pentru a permite conectarea la bornele de ieşire a unui cablu ecranat de 4-5 metri lungime.

În cazul în care acest preamplificator urmează să folosit cu un amplificator echipat tot cu tranzistoare, capacitatea condensatorului C8 va fi mărită la 3 MF.

Toate piesele componente ale acestui preamplifi­cator se vor monta pe o regletă, conform figurii 42.

LISTA DE MATERIALE:

[raw_html_snippet id=”carte-tanarul-audioamator”]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top