Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un preamplificator cu doua tuburi

 

Folosind o dublă triodă, de tipul FCC85, se poate realiza un etaj preamplificator ea acela prezentat în schema de principiu din figura 35. Acest tip de montaj reuneşte avantajele triodei cu cele ale pentodei: zgomot mic şi amplificare mare. Desigur că pentru aceasta se folosesc două triode, însă ele fiind; combinate într-un singur balon, costul rămîne acelaşi.

Al doilea tub al preamplificatoruluî este un trans­formator electronic de impedanţă clasic.

Amplificarea globală a aparatului este de aproximativ 170. La intrare se poate conecta orice tip de microfon. În cazul folosirii unui microfon dinamic, acesta va trebui să fie prevăzut cu transformatorul său de adaptare.

Caracteristica de frecvenţă a preamplificatorului este foarte bună, fiind cuprinsă între 50 – 20.000 Hz, cu o neuniformitate de maximum 1 dB.

În cazul în care filamentul tubului ECC85 se încălzeşte cu curent continuu, raportul semnal – zgomot al acestui preamplificator atinge valoarea de 60 dB, ceea ce înseamnă că la un nivel al semnalului de ieşire de 1 volt corespunde un nivel de zgomot de 1 mV (raport de tensiuni: 1/1000).

Impedanţa de ieşire este de 200 ohmi şi ca atare se poate folosi pentru efectuarea legăturii cu amplifi­catorul un cablu ecranat de lungime mare sau chiar un cablu bifilar obişnuit.

Alimentarea anodică se va lua de la un redresor existent, consumul de curent fiind de ordinul a cîţiva miliamperi.

Tot ansamblul poate fi montat într-o cutie de aluminiu de dimensiuni reduse. Cele 8 rezistenţe şi cele 5 condensatoare se vor monta pe o regletă de perti­nax. Mufa de microfon va constitui punctul general de masă, la care se va lega şi şasiul.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top