Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Un preamplificator cu doua tranzistoare

 

Scopul acestui preamplificator este în primul rînd acela de a permite adaptarea la intrarea de impedantă mare a unui magnetofon sau a unui microfon dina­mic de calitate superioară. De fapt înlocuirea unui transformator microfonîc de adaptare cu un pream­plificator de acest fel este avantajoasă şi din punct de vedere al raportului semnal-zgomot, fără a pune la socoteală faptul că un transformator de impedanţă este greu de realizat în condiţii de amator şi este în orice caz totdeauna susceptibil de a culege zgomote de reţea nedorite.

Amplificarea dată de acest montaj (fig. 40) este suficientă pentru a permite instalarea microfonului departe de sursa sonoră, pentru anumite utilizări spe­ciale (înregistrarea pe bandă de magnetofon a ciri­pitului păsărelelor într-o pădure etc.), preamplificatorul puţind îi conectat la intrarea “microfon” ai oricărui magnetofon portabil alimentat din baterii sau acumulatoare.

În măsura posibilităţilor, se vor utiliza piese miniatură. Întreg ansamblul poate fi montat într-o cu­tie de aluminiu avînd dimensiunile 13x8x4 cm. Re­zistentele, condensatoarele si cele două tranzîstoare se vor aşeza pe o regletă ele pertinex corespunză­toare. Mufele sau bucşele pentru intrare şi ieşire se vor monta direct pe cutia de aluminiu. În cazul folo­sirii bucşelor, două din acestea vor fi izolate de cutie.

Alimentarea acestui preamplificator va fi asigurată de o baterie avînd o tensiune de 3 volţi.

Pentru T1 se va utiliza de preferinţă un tranzistor de radiofrecvenţă, care are zgomot mai mic, T2 va putea fi de orice tip, de audiofrecvenţa.

[raw_html_snippet id=”carte-tanarul-audioamator”]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top