Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Preamplificator – Corector cu trei tranzistoare

 

În cele ce urmează vom descrie un preamplificator-corector echipat cu trei tranzistoare, destinat ama­torilor cu pretenţii mai mari. Curba de răspuns a acestui preamplificator acoperă gama 30—1500 Hz, cu o neuniformitate de maximum 2 dB si cu distorsiuni sub 2%. Pe o sarcină de 2000 ohmi, tensiunea alternativă de ieşire este de aproximativ 1 volt, presupunînd că aparatul se alimentează de la o baterie sau acumulator de 9 volţi.

La intrarea primului tranzistor poate fi conectat un microfon dinamic sau o doză magnetică, deci dispozitive de impedanţă mică. Pentru a putea folosi un microfon piezoelectrie, ar trebui folosift un transformar, lor de impedanţă electronic, de tipul celui descris ante­rior (fig. 38). O doză de redare piezoelectrică poate fi însă adaptată direct, cu condiţia ca în serie cu borna “caldă” de intrare, să se conecteze o rezistenţă de 100 Kohmi. Această rezistenţă va forma împreună cu cele din circuitele tranzistorului un divizor de ten­siune care va reduce considerabil tensiunea dozei piezoelectrice, şi va face ca-aceasta să debiteze pe o impedanţă suficient de mare pentru ca curba de raspuns să nu fie afectată apreciabil.

Schema de principiu a acestui preamplificator este reprezentată în figura 43. În cazul utilizării unei doze magnetice moderne, valorile rezistenţelor R1, R2 şi R3 se vor determina după următoarele relaţii:

R1=22xR2    R2=100xR3    R3=L:5

unde L este inductanţa dozei exprimată în mii. Valorile date în schemă corespund unei doze de 0,5 H.

Pentru a extinde gama de utilizare a acestui apa­rat, s-a prevăzut o intrare suplimentară, care ataca direct cei de al doilea etaj de preamplificare. Comuta­rea de la intrarea I la intrarea II se face cu ajutorul comutatorului cu două poziţii K. La intrarea II se poate conecta un magnetofon, un radioreceptor (după detecţie) etc.

Între ultimele două etaje de amplificare se află un dispozitiv de control al tonalităţii, care permite, reglarea independentă a amplificării sunetelor grave sau acute. Curbele de răspuns ale preamplifieatorulus pentru poziţiile limită ale potenţiometrelor respec­tive sînt ilustrate de diagrama din figura 44. La frec­venţa de 40 Hz amplificarea maximă – faţă de l 000 Hz – este de cca. 7 dB, iar atenuarea maximă de – 9 dB. La frecvenţa de 10.000 Hz amplificarea maximă este tot de 7 dB si atenuarea de -6 dB.

 

Alimentarea preamplificatorului va putea fi efectuată de la o baterie de 9V, de la un acumulator sau de la un redresor. Atunci cînd urmează să fie folosit împreună cu un amplificator de putere alimentat din reţea, tensiunea de 9V se va putea lua chiar de la redresorul amplificatorului.

În schema din figura 45a este arătat modul de conectare al prearnplificatorului la un amplificator cu tuburi, iar în schema din figura 45b conectarea la un amplificator cu tranzistoare. În cazul cînd amplificatorul este prevăzut cu tuburi, dar preamplificatorul este alimentat din baterie, se va utiliza metoda de conectare din figura 45b. Rezistenţa Rs se va dimensiona conform relaţiei:

Rs = Ub/0,01

unde Ub este tensiunea de alimentare a amplificato­rului la ieşirea din redresor), în volţi.

LISTA DE MATERIALE:

 

[raw_html_snippet id=”carte-tanarul-audioamator”]

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top