Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Celula fotoelectrica

Sunetele înregistrate pe pista sonoră a unui film cinematografic se redau cu ajutorul unei celule foto electrice. O astfel de celulă se compune din doi electrozi: un catod şi un anod, acesta din urmă fiind alimentat de ia o sursă de tensiune pozitivă de cea 100 V, în funcţie de tipul celulei. Curentul produs de celula fotoclectrică depinde direct de cantitatea de lu­mină care ajunge la ea, iar aceasta, ta rindul ei, este în funcţie de transparenţa pistei sonore a filmului.

În figura 26 este arătată schema electrică a unui dispozitiv de redare optică a sunetului. Tensiunea alte­rnativă de audiofrecvenţă apare la capetele rezistentei de 1 megohm. Prin condesatorul de cuplaj de 50 nF, această tensiune este aplicată grilei de comandă a tubului preamplificator T, iar aceasta din urmă este legată la masă printr-o rezistenţă de 4,7 megohmi. Întrucît  celula prezintă o impedanţă ridicată, cablul de legătură dintre aceasta si grila tubului se ecranează în mod obligatoriu.

Redarea optică a sunetului prezintă o caracteristică de frecvenţă liniară pînă la cca. 2000 Hz (fig. 27). Cu ajutorul unor elemente de corecţie, ea poate fi extinsă pînă la 7000—8000 Hz.
Articole din aceasi publicatie

Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top