Articole electronica, kituri, scheme
Audio

Celula fotoelectrica

Sunetele înregistrate pe pista sonoră a unui film cinematografic se redau cu ajutorul unei celule foto electrice. O astfel de celulă se compune din doi electrozi: un catod şi un anod, acesta din urmă fiind alimentat de ia o sursă de tensiune pozitivă de cea 100 V, în funcţie de tipul celulei. Curentul produs de celula fotoclectrică depinde direct de cantitatea de lu­mină care ajunge la ea, iar aceasta, ta rindul ei, este în funcţie de transparenţa pistei sonore a filmului.

În figura 26 este arătată schema electrică a unui dispozitiv de redare optică a sunetului. Tensiunea alte­rnativă de audiofrecvenţă apare la capetele rezistentei de 1 megohm. Prin condesatorul de cuplaj de 50 nF, această tensiune este aplicată grilei de comandă a tubului preamplificator T, iar aceasta din urmă este legată la masă printr-o rezistenţă de 4,7 megohmi. Întrucît  celula prezintă o impedanţă ridicată, cablul de legătură dintre aceasta si grila tubului se ecranează în mod obligatoriu.

Redarea optică a sunetului prezintă o caracteristică de frecvenţă liniară pînă la cca. 2000 Hz (fig. 27). Cu ajutorul unor elemente de corecţie, ea poate fi extinsă pînă la 7000—8000 Hz.
Articole din aceasi publicatie

Leave a Reply

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Notify of
back to top