Articole electronica, kituri, scheme
Carti

Stabilizatoare de tensiune – Reţea de polarizare

 

4.1.5. Reţea de polarizare

Tehnologia monolitică garantează obţinerea unor ca­racteristici foarte bune de împerechere a parametrilor tranzistoarelor şi de cuplaj termic între componentele in­tegrate pe aceiaşi cip. Acest fapt facilitează realizarea unor generatoare de curent cu performanţe ridicate.

Reţeaua de polarizare se compune dintr-o suită de ge­neratoare de curent. În fig. 4.19 se prezintă reţeaua de po­larizare a stabilizatorului de tensiune dual ROB 1468.

Alimentarea blocurilor funcţionale prin generatoare de curent constant contribuie la îmbunătăţirea performanţe­lor stabilizatorului. Utilizarea generatoarelor de curent in sursa de tensiune de referinţă reduce valoarea stabili­zării de intrare. Funcţionarea amplificatorului de eroare la curent constant are ca efect creşterea coeficientului ăc rejecţie la intrare a variaţiei tensiunii de alimentare. Polarizarea tranzistorului serie printr-un generator de cu­rent constant simplifică comanda acestuia şi permite li­vrarea tensiunii de ieşire într-un domeniu relativ larg.

Ca efect global asupra stabilizatorului se menţionează păstrarea curentului consumat în goi constant pe întreg domeniul tensiunii de intrare, proprietate pe care se ba­zează funcţionarea unor aplicaţii.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top