Articole electronica, kituri, scheme
RET

Revista RET nr.1 – Un bradut electronic [schema]

 

Circuitlul MMC4060 este un numarator binar asincron cu transport succesiv, de 14 biti si oscilator. Oscilatorul este realizat cu reteaua RC formata din R1, R2 si C1.

Integratul are o intrare RESET activa pe 1 logic, care aduce toate etajele numaratorului in 0 logic si inhiba oscilatorul. Toate etajele numaratorului sunt circuite bistabile MASTER-SLAVE de tip T. Starea numaratorului avanseaza cu un pas (bit) in ordine binara, sincron cu tranzitia negativa a semnalului de tact 01 (si 00), respectiv pinii 11 si 9. Toate intrariile si iesiriile sunt cu buffer. Circuitul Trigger Shmitt present imediat dupa oscilaotr (respectiva dupa intrarea de tact 00) permite lucrul cu fronturi oricat de lenter. In figura 1 este data schema unui numarator cu oscilator RC lucrand pe o frecventa de aproximativ 140 Hz la care pe iesirile Q4-Q9 s-au legat diodele LED D1-D6 care prin aprindere creeaza impresia unui adevarat bradut cu beculete, atat de iubit de noi inca din copilarie.

Iesirile Q0, Q1, Q2 si Q10 nu exista, iar Q13, Q12 si Q11 isi schimba potentialul prea lent, si Q3 prea repede pentru a fi utulizata. REALIZARE PRACTICA Cablajul privit dinspre componente este data in figura 3, alaturi de dindicatii asupra modului de ajustrare a frecventei oscilatorului. Componentele desenate punctat se vor lipi direct pe partea cablata astfel incat in bradut sa se vada doar LED_uuri colorate si resitente (conuri). Circuitul se alimenteaza prin intermediul unei mufe plasata, prin cele doua orificii inspre partea cablata, de la o baterie de 9V, care va fir astfel si suportul bradului. Observatie: Fata de notatiile Q4-Q14 din cartea “Circuite integrate MOS-manual de utlizare” si din alte cataloage autorul a facut notatiile Q3-Q13, (dupa D. Folger-“Elektronishe Weihnachts GruBe” din revista “Elektor” – Germania(RFG) Decembrie 1986.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top