Articole electronica, kituri, scheme
RET

Revista RET nr.1 – Cereri ale tuturor electronistilor casnici

 

Avem ferma convingere ca Frontul Salvarii Nationale va lua masuri decisive pentru avintul industriei electronice si de tehnica de calcul romanesti, factor deosebi de important in lupta pentru inlaturarea decalajului creat prin politica economica a “clicii”, care ne-a departat enorm de restul lumii civilizate. Aceasta este o problema a statului nostru si asiguram cititorii ca vom fi alaturi de orice acţiuni sau realizari in acest sens.

Noi ne-am propus prin aceasta publicatie sa cream un instrument al liberului schimb de idei si informaţii tehnice nu numai la nivelul facultatii ci la nivelul întregului municipiu, bineinteles intr-un cadru mai amplu. De accea va salutam colegi electronist din I.A.E.M., I.T.C., de la Eletromotor, Electrotimis sau U.M.T. si va chemam alaturi de noi, cu pagini ale voastre, cu ideile si problemele voastre. De asemenea, va salutam si pe voi mici si mari electronisti din scoli, de la Casa Tineretului, si va rugam sa participati la acţiunea noastră ca sa devina astfel o tratare a tuturor celor pasionaţi din domeniu.

Consideram ca libertatea inseamna, pe lingă cea a cuvintului sau cea de a calatori si ceea de a lucra, a crea, de a te “autospecializa” prin munca si materiale si componente cumpărate din comerţ, cu informaţii tehnice luate din orice publicaţie, indiferent de tara de provenienţa, nu cu piese comercializate prin bişniţa sau luate de la servici. nu cu frica de a cere informaţii de a publica in străinătate.

Socotim ca industria si comerţul nu trebuie sa se teama de micii producători de electronica, de electronistii “casnici” cum i-am botezat in titlul articolului, ci asa cum se intampla in tariile dezvoltate economic, sa-i sustina prin materiale si publicatii, cautand sa utilizeze realizarile, inovaţiile sau ideile lor la inbunatatirea unor produse sau tehnologii irdustriale, pertru ca asa cum a fost, la scara mica ei au depasit de multe ori productia de masa. Am fi deosebit de incintati daca, reprezentand marea multime a celor pasionaţi de electronica si tehnica de calcul, dupa ce am strigat in toiul revoluţiei “armata e cu noi”, vom putea striga in continuare “industria e cu noi” si “comerţul e cu noi”, deoarece pina acum nu prea a fost. Prin preturi prohibitive, prin vinderea a numai a citeva tipuri si valori de componente, prin interzicerea comercializareii unor materiale cum ar fi fludorul, tabla de aluminiu, cablajul imprimat, prin lipsa unor componente “la punga” larg accesibile, nu s-a sprijinit pina acum marea masa acelor care ar fi dorit sa lucreze. De asemenea, chiar pentru piesele indigene si chiar in lumea profesioniştilor au lipsit informaţii tehnice, date de catalog, sau in urma descoperirii unor greşeli, a scăzut încrederea in cele existente.

Sa facem acum ceea e am dorit pentru poporul nostru, pentru tineret: o adevarata educaţie teoretica si practica in acest domeniu de virf, sa asiguram acesul tuturor la aceste tehnici ale vitorului fara de care, si mai ales, fara priceperea cărora, nu vom putea “fuziona”, la nivelul cunoaşterii cu occidentul.

lata ce dorim sa realizam, intii la nivel de facultate si, pe masura ce primim si ajutorul acelora la care am apelat, poate la nivel de municipiu, judeţ sau naţional. De ce sa nu aratam, a sa cum am fost obişnuiţi si cum s-a constatat si in acest infierbintat decembrie 1989 ca “TOT BANATU-I FRUNCEA!”? Si nu mai cădem in greşeala asteptarii de la capitala a unui semn, a prioritatii consimtite, sa nu ne supunem unui monopol fals inteles, ci, cu mijloace modeste pe care le avem, deocamdata, sa pornim increzatori la drum, prin seriozitate si promptitudine, prin dorinţa de a oferi ceva nou, si mai ales prin dialogul si opiniile pe care dorim sa le găzduim in aceste pagini.

De aceea repetam doleanţele din prima pagina pentru care vom milita si prin rezolvarea carora speram sa facem primul pas hotarit pe calea pe care am marcat-o doar, pina acum:

1)ADUCEREA PRETURILOR COMPONENTELOR LA NIVELE ACESIBILE. Decalajul intre preţul pentru întreprinderi si cel de “piese de schimb” de, cel puţin, un ordin de mărime nu poate fi justificat de nici o lege economica.

2)INTRODUCEREA IM COMERŢ A ÎNTREGULUI NOMENCLATOR de produse ale industriei noastre electronice si a tuturor materialelor si substanţelor necesare in activitatile constructive.

3)COMERCIALI ZAREA DE APARATURA utila oricărui mic atelier: surse de tensiune stabilizate reglabile, truse electronice, volmetre numerice, oscilosoape, placi de lucru. etc.

4)IMPORTUL DE COMPONENTE necesare pentru a completa spectrul celor din comerţ si cu acelea strict necesare care nu se produc inca la noi.

3)INTRODUCEREA CIT MAI URGENTA IN COMERŢ LA PRETURI CONVENABILE A CALCULATOARELOR PERSONALE si a unor publicaţii pentru acestea,.

6)ASIGURAREA, cit mai rapida a CUMPĂRĂRII, de catre tara, a PUBLICAŢIILOR SI CĂRŢILOR DE SPECIALITATE DIN SPAINATATE, macar in cantitatile necesare bibliotecilor din institutele si întreprinderile de profil, precum si difuzarea mail larga atit a cărţilor de specialitate publicate la noi cit si a cataloagelor firmelor producatoare.


Articole din aceasi publicatie
Subscribe
Notify of
guest

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
back to top